piątek, 8 lutego 2013

How to make your friend surprised

Tłusty czwartek już prawie za nami - dzień powszechnego objadania się. 
Tradycyjnie w naszym menu z pewnością pojawiły się pączki. Jedzenie go to podobno symbol szczęścia. Ale nie tylko o nie tu chodzi, gdyż dzień ten jest po to, aby pozwolić sobie na wszystko co tuczy i posiada mnóstwo kalorii ;)
Ja w takim razie zaproponuję coś bardziej pomysłowego, jakim jest piernikowy torcik w wersji mini. Sami zobaczcie, czyż nie wygląda słodko? ;)

agenss.blogspot.com
Lukrowy tort.


Sama uwielbiam ciasta piernikowe i z radością muszę dodać, że czas przygotowania takiego tortu to zaledwie pół godziny. Warto czasem się pobawić, zwłaszcza gdy spontaniczne sytuacje wymagają od nas miłego gestu, a niestety nie mamy czasu na duże przedsięwzięcia. Lub po prostu ot jak mile zaskoczyć chłopaka lub przyjaciółkę tak bez powodu. Idealnie nadaje się też na nieoficjalny podarunek urodzinowy koleżanki ze sql czy pracy :) . 

Ten torcik osobiście podarowałam w szkole mojej friend B., która skończyła właśnie 18 urodzinki. Dodałam jedną symboliczną świeczkę-racę i delektowałyśmy się na korytarzu w przerwie miedzy lekcjami, wzbudzając nie małe zainteresowanie. B. była naprawdę zachwycona.

Jeśli jesteście "za" to podaję przepis na dużą blachę: 

2 jajka
1 margaryna
2 łyżki dżemu
2 szklanki cukru

To wszystko ucieramy. Następnie do powstałej masy dodajemy:

2 szklanki mleka
4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wszystko ze sobą miksujemy, aż do powstania jednolitej masy.
Następnie wkładamy do piecyka rozgrzanego na 180° na ok. pół godziny.
W ten sposób otrzymujemy piernikowy placek, który w zasadzie jest gotowy. Posypać cukrem pudrem i smacznego :).

Ja jednak chcąc uzyskać kształt tortu, wycięłam nożem z tego placka trzy koła, co następne to mniejsze. Przekroiłam je na pół wszerz i posmarowałam dżemem truskawkowym. Ułożyłam te okrągłe kanapeczki jedna na drugiej, polałam lukrem i posypałam gorzką tartą czekoladą. Oczywiście ozdabianie to już inwencja twórcza i zależy tylko od nas. 

Powodzenia :)
agenss.blogspot.com




5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, może się skuszę i zrobię : ) // drowsily

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie <3 jak tylko znajdę chwilkę czasu na pewno zrobię :)
    Ps. zapraszam do mnie, piszę o kosmetykach :) + dodaję do obserwowanych, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej wygląda przepysznie, fajnie, ze podałaś przepis, może kiedyś w wolnej chwili się przyda i upiekę, na razie nie mam czasu, super! Pozdrawiam i obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obserwuję :) I dziękuję za odwiedzenie mojego bloga :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny blog, ciekawe pomysły!!! Zapraszam do mnie i może... obserwujemy:)?

    www.high-heeled-view.blogspot.com

    <3

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedziny :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...